MALZEMELER
|
1
paket baklavalık yufka.
İçi
için;
300
gram çekilmiş ceviz içi.
Üzeri
için;
200
gram margarin veya tereyağı.
1
çay bardağı sıvı yağ.
Şerbeti
için;
3
buçuk su bardağı toz şeker,
4 su
bardağı su,
3-4
damla limon suyu.
|
Büzme baklava yapmak için öncelikle 2
adet baklava yufkası düz bir zemin üzerinde üst üste serilir. 2 katlı yufka
bıçak yardımı ile uzunlamasına 3 parçaya ayrılır. Parçalardan birinin üzerine
çekilmiş ceviz içi serpiştirilir ve iki kenarından tutarak büzülür. Büzülen
yufkanın kenarları parmak uçları ile iyice sıkılır ve iki kenar ortaya doğru
katlanarak birleştirilir. Karşılıklı diğer iki kenar, uç kısımlarının üzerine
doğru kapatılıp, hafifçe dolanır. Şekillendirilen büzme baklava elde hafifçe sıkılır ve kapatma yeri alta gelecek
şekilde fırın tepsisine dizilir (kenarlarının açılmaması için hafifçe sıkmak
gerekiyor). Diğer parçalar ve kalan yufkalar aynı işlemlerden geçirilerek
bitirilir.200 gram margarin eritilir ve üzerine 1 çay bardağı sıvı yağ ilave
edilir. Eritilen yağ büzme baklava üzerine,
her yerine eşit gelecek şekilde dökülür. Önceden ısıtılmış 180° fırında üzeri
kızarıncaya kadar pişirilir. Pişirilen baklava fırından çıkartılır ve oda
ısısında soğumaya bırakılır. Şerbetini hazırlamak için 3 buçuk su bardağı toz şeker
ile 4 su bardağı su, derin bir tencere içerisinde karıştırılır. Elde edilen
karışım ocağın üzerine alınarak kaynamaya bırakılır. Şerbet kaynamaya
başlayınca altı kısılır ve içerisine limon suyu ilave edilip, kısık ateşte 10
dakika daha kaynatılır. Hazırlanan şerbet ocaktan alınıp, ilk sıcaklığının çıkması
için 10 dakika bekletilir. Şerbetin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra, kepçe
yardımı ile soğuyan baklavanın üzerine gezdirerek dökülür. Hazırlanan büzme baklava, şerbetini çekip
soğuması için 3-4 saat dinlendirilir ve daha sonra servise sunulur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder