11 Temmuz 2016 Pazartesi

Pratik Baklava


MALZEMELER

2 adet iri yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
Yarım çay kaşığı tuz
4. 5 su bardağı un (Silme)
Şerbet İçin;
4 su bardağı şeker
4. 5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Diğer Malzemeler;
Fındık, Fıstık veya Ceviz içi (Arasına )
Mısır Nişastası ( Açmak İçin)
1 pk (250 gr) margarin veya tereyağ (Üzerine )
Fıstık içi ( Üzerine )

hazırlama süresi: 1 saat
 pişirme süresi:  30  dakika


TARİFİN HAZIRLANIŞI

Yoğurma kabına malzemeler alınır kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur 4 bezeye ayrılır. İsterseniz 3’e hatta daha pratik isterseniz 2 ye bölebilirsiniz. İsterseniz de 4 parçaya ayırabilirsiniz. 4 bezeyi kendi aralarında ceviz büyüklüğünde 20’şer adet toplar haline getirdim. Yani 4 bölümde 20 ‘şer adetten toplamda 80 top hamurumuz oldu. Her gruptaki 20 top hamur kendi grubunda nişasta ile fincan tabağı büyüklüğünde açılıp parçalar üst üste konulur. 20 li olarak 4 kat baklavamız olacak en sonunda piştikten sonra 80 katlı olmuş olacak  İsterseniz hamuru ikiye bölüp iç harcını tam ortasına koyup her iki bölümde de 40 lı parçalar yapabilirsiniz. İlk 20’li grup alınıp tepsimizin büyüklüğünde açılır. İlk kat serilip arasına iç malzemesi konulup diğerini açıp oda üstüne serilir. Ben fonfık ceviz içi karıştırıp bolca kullandım. Bu şekilde diğer katlar da yapılıp en son katı üstüne koyup istenilen şekilde dilimlenir. Ben bu defa bu şekilde dilimledim ve süper oldu. Margarinimiz yakmadan eritilir hafif parlak olana kadar en kısıkta 1-2 dakika beklenir. Ben teremyağ kullanıyorum. Altını kapattıktan 2 dakika sonra kabı yan yatırıp erimiş yağ kaşıkla yavaş yavaş alınıp her yerine gezdirilir Bu şekilde yapınca en son dibinde suyu kalıyor göreceksiniz ( Annemin yöntemi ) onu koymuyoruz o zaman daha kıyır ve harika oluyor. Yağladıktan sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrollü olarak istenilen kızarıklıkta pişirilir. Eğer tatlıyı hemen şerbetlicekseniz şerbeti önceden hazır edip soğutun ve tatlı fırından çıkarıp ilk sıcaklığı çıktıktan sonra soğuk şerbet ile buluşturun. Ama eğer sonra şerbetlicekseniz soğuk tatlıya şerbeti kapatıp ilk sıcaklığı çıktıktan ( 2 dk sonra) dökülür. Soğuduktan sonra fıstık içi ile süsleyip servise sunulur








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder